O nama

O NAMA

 Nakladnička kuća “STARI GRAD” osnovana je daleke 1992. godine nedugo nakon nastanka samostalne i nezavisne države. Baveći se u prvim godinama tek trgovinom, s izdavaštvom smo aktivno krenuli 1995. godine i otada smo objavili 33 naslova, koje smo svrstali u četiri biblioteke: SATURN, ČUVARI BLAGA, ČUVARI PSIHE i HIRAM.

Kroz objavljena smo djela nastojali poglavito dotaknuti teme, koje su u svakodnevnom životu čovjeka ili posve nepoznate ili nedovoljno znane, ali i kontroverzne do te mjere da pobude zanimanje šireg dijela čitateljske publike. Slijedeći te namjere, u sklopu biblioteke HIRAM obradili smo povijest slobodnog zidarstva, dok smo kroz biblioteku SATURN dotaknuli pitanje duhovnosti ali i praskozorja kršćanstva.

Neuobičajeni smo nakladnički izlet poduzeli objavljivanjem kapitalnih djela Sigmunda Freuda, u sklopu biblioteke ČUVARI PSIHE: - TOTEM I TABU, TRI RASPRAVE O TEORIJI SEKSUALNOSTI, UVOD U PSIHOANALIZU i TUMAČENJE SNOVA, s isključivom željom da se mlađi naraštaji u nas, upoznaju s tim neumrlim radovima oca psihoanalize. Kao prikladan ures, svakoj je knjizi pridodana nadahnuta recenzija iz pera dr. prof. Silvije Altaras-Penda. 

Na kraju, ističemo posebno vrijedno djelo, (u sklopu biblioteke ČUVARI BLAGA), koje smatramo krunom našega rada, a riječ je o pretisku GAZOPHYLACIUM-a, latinsko-hrvatskog i hrvatsko-latinskog enciklopedijskog rječnika pavlina Ivana Belostenca, koji je u vrijeme svoga dovršetka bio drugi rječnik te vrste u svijetu.

Ono što je Sigmund Freud značio za psihologiju uopće, to je isto Ivan Belostenec značio za hrvatsku i svjetsku leksikografiju. Obojica su, dakle, u svojim područjima rada, nikada premašeni stvaraoci, kojima se kroz objavljivanje njihovih djela nastojimo bar donekle odužiti.


Nema artikala za prikaz u ovoj kategoriji.